Behandling af choktraumer (PTSD) og komplekse- traumer (C-PTSD).
Går du med en fornemmelse af at være konstant på vagt, bliver du let forskrækket, udmattet eller irriteret? eller oplever du at være gjort mindreværdig, skamfuld eller flov? så kan det være tegn på reaktioner på traumer, der forstyrrer dig. Der kan også være andre symptomer på traumer som viser sig f.eks. smerter i kroppen og søvnproblemer. Traumer kan opdeles i to kategorier hhv.: Chok-traumer, som kan resultere i PTSD, og komplekse traumer, der kan vise sig som C-PTSD. Choktraumer opstår som noget totalt uventet, som når et lyn slår ned, og kan forbindes med frygt, som den følelsesmæssige respons. Det kan f.eks. opstå ved at du på din rutine morgentur i toget, pludselig bliver truet med et våben. En sådan oplevelse kan sætte sig som en frygt i hele kroppen, og f.eks. skabe angst for at køre med tog. Frygten kan betyde at du er konstant i alarmberedskab. Komplekse traumer opstår f.eks. når et barn vokser op i utrygge og uforudsigelige omgivelser, hvor barnet ikke mødes i sine behov. Det kan være et hjem/institution med psykiske og/eller fysisk vold, eller andre utryghedsskabende faktorer. Fordi et barn er afhængig af 'sine' voksne, vil barnet ofte rette kritikken mod sig selv, frem for dets forældre/primære omsorgspersoner. Barnet vil kunne få en oplevelse af, at det selv er ansvarlig for volden, altså en fornemmelse af at det er barnet selv, der er 'forkert', og skal tilpasse sig. Skam er den typiske følelsesrespons på komplekse traumer. Det kan betyde at barnet får etableret et negativt selvbillede, som kan påvirke både følelseslivet og de relationer barnet indgår i.
Kunstværk lavet af C. Barr, Instagram: @coolcatcate- med særlig tilladelse til at publicere det.
Traumebehandling hvad er det?
Vi er ikke altid klar over at de reaktioner vi har i nutiden, kan være forbundet til traumer tidligere i livet. F.eks. kan vi blive væltet omkuld af en kommentar, fordi den aktiverer noget traumatisk fra vores erindring, og vi kan reagerer, som om vi nærmest 'står i traumet igen'. I den forstand kan man sige at traumatiske hændelser træder ind i nutiden, med en kraft fra fortiden.
Hvem kan henvende sig?
Alle kan henvende sig. Traumatiske hændelser kan opleves på tværs af alder. Traumer kan sætte sig igennem i nutiden, og være invaliderende både i forhold til at indgå i relationer, og også i forhold til at kunne håndtere hverdagen. Jeg har erfaring med at arbejde med både chok- og komplekse traumer, samt de diagnoser der kan opstå i kølvandet på traumer, såsom stress, angst og depression.
Hvordan foregår det?
Jeg arbejder altid med at skabe et 'safe-space' (et sikkert ståsted), hvorfra vi nænsomt kan nærme os det som er/har været traumatisk. Vi undersøger hvordan det har indflydelse på nutiden. Traume-behandlingen bidrager til at du får øje på de håb og drømme du har for livet. Derved kan der skabes plads til at kunne sigte efter dem, uden at fortidens traumer stiller sig i vejen som hidtil. I traume-behandlingen arbejdes med at du "kommer tættere på dig selv", således at effekten af de (traumatiske) rystelser kan aftage.
Mit etiske afsæt
Mit etiske afsæt er at skabe 'stødpude-zoner' i traume-behandlingen. Det kan gøres ved at have opmærksomhed på dine intentioner og initiativer, og derved understøtte din handlekraft. Jeg snakkede fornylig med et barn som satte disse ord på: "Det var som om jeg var helt langt væk fra mig selv". Samme oplevelser kommer til udtryk i udsagnet "At være ude af sig selv". Traumer trækker så at sige mennesker væk fra dem selv, og netop det forhold kan virke skræmmende. I mit arbejde har jeg derfor særlig fokus på processer, der kan bringe mennesker tættere på dem selv og deres værdier.
Spørgsmål og svar
"Why we do what do matters. When we lose our why, we lose our way. We inevitably get lost when we don't know why we are doing what we are doing"Michael White