Terapi /Samtaleforløb for børn, unge og voksne
Nogle af de mennesker, jeg snakker med, synes ikke at de problemer, de tumler med, er 'alvorlige nok' til, at de har behov for terapi. Men ofte viser det sig til den første samtale, at problemerne er af en karakter, hvor terapi kan give rigtig god mening. Når jeg møder mennesker, som stiller sig tvivlende overfor spørgsmålet om, hvorvidt de skal søge hjælp, så oplever jeg, at det nogen gange kan hænge sammen med, at de har været og er under stort pres. Dette pres kan over tid og i den aktuelle situation, betyde at de mister fornemmelsen af sig selv, i en sådan grad, at de ikke føler sig berettiget til/værdige til at blive støttet. Er du i tvivl, så er du altid velkommen til at kontakte mig.
Gennem terapeutiske samtaler kan vi sammen undersøge det, du oplever som et problem. I de narrative samtaler arbejder jeg blandt andet med at eksternalisere det, der opleves vanskeligt og problematisk.
Eksternalisering kan foregå ved at jeg bruger tavlen, til at skrive de fortællinger ned, som du bringer i spil. I den forbindelse er det afgørende for mig, at det er dine ord, der skrives ned. Tavlen kan give mulighed for, at du kan se på dine fortællinger med et distanceret blik, som kan bringe flere og ofte nye forståelser med sig. Ved at se på dine fortællinger på tavlen, flyttes de så at sige fra at være 'inde i dig' til at være 'uden for dig', og det giver meget ofte mulighed for nye måder at forstå situationen og handle på den.
Derudover arbejder jeg også med at eksternalisere, ved at vi kan lave opstillinger, med de små figurer, du kan se på nogle af billederne. På den måde kan der ligeledes sættes processer i gang, som ofte fører nye perspektiver med sig, der kan give dig en styrket fornemmelse af, hvad det er vigtigt for netop dig.
Den narrative tilgang har et etisk afsæt, som værner om det enkelte menneskes ret til at leve det liv og træffe de valg, som er af betydning og vigtigt for netop dette menneske.
Og er økonomien presset, så husk på at der også findes mange andre tilbud på f.eks. krisecentre, hvor støttende samtaler er gratis, ligesom mange foreninger tilbyder gratis hjælp og støtte. Hvis du har en sundhedsforsikring, så kan du muligvis få dækket nogle at udgifterne via denne.
Individuel (narraitv) Terapi hvad er det?
Måske oplever du, at noget i livet ´spænder ben´ eller at noget står i vejen for det liv, du ønsker at leve. Måske har du bare en fornemmelse af ubehag, anspændthed eller 'ked af det hed' - uden helt at vide, hvad der mon presser sig på. Gennem narrative terapeutiske samtaler kan vi sammen undersøge, hvad det er, du oplever som et problem. Ved at nærme sig det, som opleves problematisk, vil det samtidig vise sig, hvad det er der er vigtigt for dig. Det skaber et blik for de trædesten, hvor det er muligt at få lidt mere fodfæste.
Hvem kan henvende sig?
Alle er velkomne til at henvende sig. Nogen er i tvivl om det mon er for 'småt', at komme til mig med et eller andet, men vær opmærksom på at vi nemt kommer til at bagetalisere forhold, som faktisk er ret vigtige for os. Jeg har erfaring med narrativ terapi på tværs af alder og køn. Jeg har samtaler med meget forskellige mennesker, som har det til fælles, at de 'bakser' med noget, der går dem på i livet. Det kan være en diagnose, en senhjerneskade, dårlige stemninger i forholdet, i familien, på arbejdet, eller i andre relationer etc..
Hvordan foregår det?
I individuel (narrativ) terapi anvendes en særlig form for 'spørge-palet'. Som nævnt ovenfor arbejdes der bl.a. med at eksternalisere problemer. F.eks.: at opleve sig 'ramt af problemer', frem for at være problemet. Gennem narrativ terapi arbejdes der ikke med at finde fejl og mangler hos det enkelte menneske. Derimod er fokus at blive støttet i sin fornemmelse af at kunne noget, at vide noget og at ville noget. Med dette afsæt skabes der 'plads' til at eksperimentere med strategier og konkrete handlinger, som kan gøre at man 'kommer tættere' på sig selv- det betydningsfulde.
Mit etiske afsæt
Når du kommer til samtaler hos mig, vil du blive mødt med en nysgerrig, åben og spørgende tilgang, der tager afsæt i narrative metoder. Samtidig trækker jeg på min viden om bl.a. udviklings-støttende samspil. Der er tale om en terapeutisk tilgang, som tilstræber at bringe dig tættere på dine egne værdier. Intentionen med narrativ terapi er at 'frisætte' mennesket fra de usynliggjorte normer om hvordan vi 'bør' leve vores liv - når de bidrager til en oplevelse af, at være gjort forkert som menneske. Med dette afsæt er narrativ terapi er forbundet med en samfunds- og kulturkritik.
Spørgsmål og svar
"Why we do what do matters. When we lose our why, we lose our way. We inevitably get lost when we don't know why we are doing what we are doing"Michael White